Daisypath - Anniversary

Thursday, April 19, 2012

TESL Interview

16 April 2012...
Hari di mana aku telah menjalani interview untuk Asasi TESL...
dan juga hari Kangin discharged from the military service...haha~
Aku tak pernah menyangka aku akan ke interview tu...malah aku sndiri pun terlupa aku apply untuk course tu..
hehehe~
Awal pagi dah bertolak dari rumah ke UiTM Penang...
Entah la berapa jam,berapa puluh minit baru smpai..
Sepanjang perjalanan bukan reti nak tengok time dah,mp3 melekat telinga...
Nak hilangkan nervous la kononnya...
Aku mesej Teacher Ika n Cikgu Azdiah...I told them to pray for me..hehe~
Bila sampai je mmg perasaan nervous tu ada lagi sikit la...
I met with Syafinaz there...kawan lama tu...
Tak sangka dia pun ambek TESL~
First sekali yang aku kena lalui ialah Ujian...
Alah~ macam exam la..Comprehension 15 soalan,essay 1 soalan...
Soalan comprehension tu ...pada aku...takda la susah sangat n takda senang sangat...
Essay pulak memang senang...tapi ayat power2 mmg dah taknak muncul dalam otak aku...
dah la tak boleh tulis lebih daripada 250 words
Elok la tu...bagi jawab test tu pun sejam ja... =="

Lepas habis tu..........urmmm..habis la..
hantar kat "cikgu",then blah dari bilik tu...
" The interview will start in about 30 minutes after this test over.You can go now,but don't go back home. "
Aku ingat tau dialog kakak tu...

Masa tu la sibuk dok susun balik sijil2 aku...
I sat on a chair...Masa tengah dok susun tu,a girl poke my shoulder.
*macam facebook pulak main poke2 ye*
Nama dia Maisara,orang Penang.We've become friend just like that...
Dua2 mesra alam..macam tu la jadinya~
Dia dulu sekolah convent...Dia cakap muka aku macam muka budak convent...
Eh ? biaq betol...
Then,dia tanya aku kenapa aku nampak cool je...orang lain semua nervous2 belaka...
Nampak cool la sebab aku cover keNERVOUSan aku tu...
*muka aku jadi buruk bila gementar tau dak*

Buruknya lebih kurang macam ni la...


Tunggu punya tunggu,sampai jugak giliran aku...
Interviewers ada dua orang...sorang pakai tudung n sorang lagi tak pakai tudung...I think she's chinese...
Dunno~tak pasti pulak...
Kakak yg pakai tudung tu mesra sikit...soalan yg dia tanya lebih kepada soalan pasal family..
Yang kakak lagi sorang tu keja dia mmg tanya pasal current issues...
Aku tak sempat nak jawab habeh lagi dia dah tembak soalan lain kat aku...
Masa tu aku rasa nak tembak je kakak tu... =="
Wajib la sorang interviewer strict,sorang lagi sporting sikit.
Dia tnya pasal achievement aku...then aku cakap la daripada form 1 sampai form 5 aku yg selalu conquer English...
*bukan nak berlagak...tp mmg jawapan tu ja yg aku terfikir*
Tiba2 dia tanya : " What else ? "
Maka...sesi berbohong A+ aku pun bermula...
Me : " I wrote a story about family n love. "
Interviewer 1 : " oh~have you published it ? "
Me : " No,I'm not finish with the story yet. "
Interviewer 2 : " What is your story about ? Is it about your family ?"
Me : " No,It's not about my family,it's about my sister's friend's life.He used to be a very social guy.He don't have a really good relationship with his father.He was forced to take business course by his father.He changed a lot after he met my sister. "

Dear Mimi,ko tau kan aku cakap pasal siapa...Kisah hidup dia ja yang
aku terfikir time tu...Nanti ko cakap kat dia THANK YOU VERY MUCH SEBAB
SHARE KISAH HIDUP DIA KAT AKU...Kalau dia tak cerita,entah apa la yang aku nak cakap kat interviewers tu...hehehe~

Sebenarnya aku tak pernah pun tulis pasal kisah hidup dia...
Aku tipu ja semua tu...Tapi,pandai gak aku menipu..lol~

Lepas ni,tak tau boleh dapat ke tak course yang aku mintak nie...
Mintak2 la dapat...amin~


Lots of Love,
MizMaknae.

1 comment:

nurshamila said...

owh ambik tesl. aku minat tesl gk tp aku lpa nk apply. huhu